Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на германския търговски излишък през май до 5-месечно дъно след спад на износа

Германският търговски излишък се сви през май до най-ниско ниво от пет месеца насам в резултат на понижение на износа при повишение на вноса, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Това предполага продължаване на проблемите в промишления сектор на Германия, след като водещата европейска икономика изпадна в "техническа рецесия" в края на миналата и началото на настоящата година.

Износът на германско производствени стоки се понижи през май с 0,1% спрямо април до 130,5 млрд. евро, докато пазарните очаквания бяха за растеж на експорта с 0,3 на сто., като същевременно отбеляза спад с 0,7% спрямо същия месец на 2022 г.

Вносът на стоки в Германия пък се увеличи през май с 1,7% спрямо месец по-рано до 116,1 млрд. евро, но се сви с 8,6% на годишна база.

Това доведе до свиване на търговския излишък на водещата европейска икономика до 14,4 млрд. евро през май (най-слаб позитивен търговски баланс от декември 2022 г. насам) от 16,5 млрд. евро през април и пазарна осреднена прогноза за излишък в размер на 17,5 млрд. евро.

Износът към останалите страни членки на еврозоната се сви през май с 1,6%, а към целия ЕС - с 1,5%, докато вносът от еврозоната нарасна с 4,5%, а от останалите страни от Европейския съюз - с 3,5 на сто.

Германия експорт към САЩ се сви през петия месец на годината с 3,6%, а износът към Русия - със 7,4 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна