Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков пред "Политико": Вече няма да си затваряме очите пред руската намеса

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Все по-популярната проруска партия "Възраждане" напада офиси на ЕС в София, физически блокира депутати в парламента, заплашва хора на прайд събития и призовава враговете на руския президент Владимир Путин да бъдат заличени – и какво се случва? Почти нищо, заключава днес "Политико".

Същото може да се каже и за серията от мистериозните експлозии в оръжейни фабрики – инциденти, които са под интензивно наблюдение, докато София увеличава оръжейното производство за износ за Украйна. Въпреки че това може да са руски атаки на българска територия, разследващи в София са обвинявани, че бездействат от години.

В интервю за "Политико" новият българския премиер Николай Денков заяви, че е крайно време да се прекрати това бездействие на органите на реда и службите за сигурност, когато става въпрос за случаи, в които вероятно Москва дърпа конците.

Запитан за призива си за действие срещу "Възраждане", Денков определи обичайния подход на български официални лица към руската намеса със заглавието на последния филм на Стенили Кубрик "Широко затворени очи".

"Единственото нещо, което поисках от различни институции, е да прекратят да гледат в другата посока", заявил премиерът пред "Политико" в Брюксел миналата седмица, уточнявайки, че публичните му забележки спрямо "Възраждане" са били реакция на "лъжи", използвани "агресивно" от тях и от други проруски партии с цел "сплашване на българското население" с прокремълска пропаганда.

"Те разпространяват лъжи в социалните медии, за да плашат населението и да се опитват да използват тази обстановка за политически облаги", казва Денков и подчертава, че "Възраждане" са прибегнали до "език на агресията и подстрекателство:

"Тази агресия става все по-видима и не е нещо, което може да бъде оставено да се развива повече".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна