Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед на САЩ сигнализира за решимост да повиши отново лихвените проценти след паузата през юни

Представителите на Федералния резерв на САЩ сигнализираха, че възнамеряват да възобновят повишаването на лихвените проценти на фона на нарастващия консенсус, че е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика, за да се овладее високата инфлация в най-голямата икономика в света.

Несигурността относно това как рестриктивна парична политика на Фед и неотдавнашната криза на търговските банки могат да повлияят на цялостната икономика накараха "почти всички" служители на Резерва да сметнат за "подходящо или приемливо" да запазят нивото на федералната фондова лихва в диапазона между 5,0% и 5,25% на срещата през юни, посочва още стенограмата от последното заседание.

Според протокола от заседанието на Фед през юни, оповестен в сряда, "почти всички" членове на централната банка, които са взели участие на срещата, са казали, че "допълнителни увеличения" на референтния лихвен процент на Федералния резерв биха били "подходящи", тъй като данните сочат за по-слаби от очакваното забавяне на инфлацията.

"Участниците, подкрепящи увеличение от 25 базисни пункта, отбелязаха, че пазарът на труда остава много затегнат, а импулсът в икономическата активност е по-силен от очакваното по-рано" и че доказателствата са неясни за връщане на инфлацията до целевото ниво от 2 на сто".

Те добавиха, че "затегнатият" пазар на труда и "възходящите рискове" за инфлацията все още са "ключови фактори", оформящи перспективите почти година и половина, след като Централната банка на САЩ започна агресивен цикъл на повишаване на лихвените проценти, за да укроти ценовия натиск.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна