Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия: Обезлесяването в Амазония е намаляло с една трета през 2023 г.

Изгорели площи в Амазония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обезлесяването в бразилската част на Амазония е намаляло с 34% през първите шест месеца на 2023 г., показват предварителни правителствени данни, обявени в четвъртък, предаде Ройтерс.

Това е най-ниското равнище на обезлесяване от четири години, отбелязва Ройтерс, като съобщава, че положителният развой на събитията вероятно се дължи на по-строгите екологични политики на президента Луис Инасио Лула да Силва.

От данни, предоставени от бразилската национална агенция за космически изследвания, става ясно, че през първата половина на годината са изгубени 2649 кв. км дъждовни гори – най-ниското равнище от 2019 г. насам, посочва БТА.

„Това е нещо много хубаво, но у нас все още има много високи нива на обезлесяване“, каза Даниел Силва от бразилския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF).

След като пое президентския пост през януари, Лула да Силва обеща да сложи край на обезлесяването до 2030 г. след резкия му скок по време на мандата на неговия предшественик Жаир Болсонаро, който оряза мерките за защита на околната среда.

От сателитни данни от юни тази година се разбира, че са изгубени 663 кв. км, което е с 41% по-малко от същия месец миналата година.

Предстои обаче да се види дали спадът в обезлесяването ще се наложи като трайна тенденция през цялата година, тъй като тепърва предстои периодът на годишния максимум на изсичането на горите и на горските пожари, който започва през юли и приключва през септември.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна