Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на новозаетите в САЩ през юни с 209 хил. и намаляване на безработицата до 3,6%

През юни икономиката на САЩ добави 209 хил. нови работни места, което беше малко под осредните пазари очаквания, докато нивото на безработица се понижи до 3,6%.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които предполагат, че агресивната политика на Федералния резерв на повишаване на лихвите все още не е започнала да се отразява сериозно на все още затегнатия американски трудов пазар.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през юни с 209 хил. при осредните прогнози за 225 хил. и при низходяща ревизия на данните за май до 306 хил. от 339 хил. Това е най-слабото нарастване на месечната трудова заетост от декември 2020 г.

В същото време нивото на безработица се понижи през юни до 3,6% от 3,7% месец по-рано, когато достигна най-високо ниво от октомври 2022 г. Намаляването е факт, тъй като броят на безработните американци през юни се понижи със 140 хиляди до 5,96 млн., а броят на трудово устроените нарасна с 273 хиляди до 160,99 милиона.

По този начин нивото на безработица остава близо до 50-годишното дъно от 3,4%, достигнато през април и предполага, че трудовият пазар в САЩ продължава да бъде затегнат.

Заплащането на труда пък се повиши през юни с 0,4% (с 12 цента) до 33,58 долара на час, като спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,4% след увеличение с 4,3% през май.

На този етап днешните смесени данни (много силен ръст на заетостта, но и скок на нивото на безработица) е малко вероятно да променят пазарните очаквания, че на заседанието си по-късно този месец (на 13 и 14 юни) Фед на САЩ няма да прибегне до ново повишение на лихвите, за да оцени ефекта върху икономиката от досегашния цикъл на затягане на паричната си политика.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна