Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си към Кисинджър: Китайският народ никога не забравя старите си приятели

Хенри Кисинджър, вляво, с Ван И , Пекин, 19 юли 2023 г.
Снимка: БТА

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, че "старите приятели" като него никога няма да бъдат забравени, с което придаде по-непринуден тон на срещата им в китайската столица Пекин, предаде Ройтерс.

"За пореден път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за пореден път двете страни трябва да направят избор", каза Си на 100-годишния бивш американски държавен секретар. 

 "Китайският народ никога не забравя старите си приятели, а китайско-американските отношения винаги ще бъдат свързани с името на Хенри Кисинджър", каза Си на Кисинджър по време на срещата им в държавната къща за гости в Пекин, където често се приемат високопоставените чуждестранни гости. Кисинджър изигра ключова дипломатическа роля за нормализирането на отношенията между Вашингтон и Пекин през 70-те години на миналия век, когато беше държавен секретар (1973-1977 г.) и съветник по националната сигурност (1969-1975 г.) в администрациите на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

Кисинджър, който се ползва с голямо уважение в Китай дори и след като напусна поста си, заяви, че е благодарен на Пекин, че е организирал срещата именно в сградата, в която за първи път се е срещнал с китайски лидер.

"Отношенията между нашите две страни са от значение за световния мир и напредъка за човешкото общество", заяви Хенри Кисинджър, цитиран от държавната Китайска централна телевизия.

"Китай е готов да проучи заедно със САЩ правилният път за разбирателство между двете страни и за насърчаване на стабилния напредък на китайско-американските отношения", заяви Си Цзинпин.

 По време на визитата си в Китай Кисинджър се срещна и с най-високопоставения китайски дипломат Ван И (завеждащ канцеларията на Комисията към ЦК ККП по външните работи)  и с китайския министър на отбраната Ли Шанфу.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени