Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителското доверие, но влошаване на бизнес нагласите в ЕС през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Показателят за доверието на потребителите в еврозоната и целия Европейски съюз продължи да се възстановява и през юли, като се повиши с един процентен пункт в сравнение с предходния месец, достигайки съответно нива от -15,1 и от -16,1 пункта, показват резултати от последното бизнес и потребителско проучване на Европейската комисия.

Индикаторът за икономическите нагласи обаче се понижи в ЕС с 05 пункта до 93,6, а в еврозоната - с 0,8 пункта до 94,5 пункта поради значително по-ниското доверие сред мениджърите в индустрията и строителството.

Индикаторът за очакванията за заетостта (EEI) пък спадна в целия ЕС с 1,8 пункта до 102,4 и в еврозоната с 1,8 пункта до 103,0.

"Доверието на потребителите продължи да се възстановява от най-ниското ниво за всички времена от септември 2022 г., подхранвано от подобрения в мнението на потребителите за финансовото състояние на тяхното домакинство както в миналото, така и в бъдещото, както и от очакванията за подобрение на общата икономическа ситуация", посочва Европейската комисия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна