Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна стреля по руските позиции със заловени севернокорейски ракети

Управляващи реактивни системи "Град" за многократно изстрелване
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украински артилерийски екипажи изстрелват ракети, произведени в Северна Корея, срещу руски позиции, обръщайки боеприпасите на Пхенян срещу силите на неговия съюзник - президента Владимир Путин.

Севернокорейските оръжия, за чието използване от Украйна не беше докладвано по-рано, бяха показани на "Файненшъл таймс" от украински военни, управляващи реактивни системи "Град" за многократно изстрелване (MLRS) от съветската епоха близо до опустошения град Бахмут.

Произходът на оръжейния склад на Украйна подчертава как най-големият сухопътен конфликт в Европа след Втората световна война се е превърнал в смесен котел за поколения от световна военна техника, варираща от остарелите съветски комплекти до съвременните прецизни оръжия.

Руслан, украински артилерийски командир, каза, че севернокорейските боеприпаси не са били предпочитани от неговите войски поради относително високото им ниво на брак, като за много от тях е известно, че не успяват да се изстрелят или не успяват да експлодират. Повечето са произведени през 80-те и 90-те години на миналия век, сочат техните маркировки.

Един украинец, управляващ системата "Град", предупреди представител на "Файненшъл таймс" да не се доближава твърде много до ракетната установка, когато екипажът изстрелва севернокорейски боеприпаси, защото "те са много ненадеждни и понякога правят луди неща".

Стрелците бяха сред артилерийските части, подкрепящи атаката на Украйна срещу руските сили на северния и южния фланг на Бахмут, който е в източния регион на Донецк.

Журналисти от Getty Images и Радио Свободна Европа/Радио Свобода заснеха украински сили, притежаващи севернокорейски боеприпаси в района на южната част на Запорожие в края на юни и по-рано този месец, но не ги идентифицираха като дошли от Северна Корея.

Украинските войници казаха, че ракетите са били "иззети" от кораб от "приятелска" страна, преди да бъдат доставени в Украйна. Те обаче отказаха повече подробности.

Министерството на отбраната на Украйна предположи, че ракетите са взети от руските сили.

"Пленяваме техните танкове, пленяваме тяхното оборудване и е много възможно това също да е резултат от успешното провеждане на военна операция от украинската армия", посочи Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна. "Русия пазарува различни видове боеприпаси от всякакви тирани, включително Северна Корея и Иран", добави той.

Много малко вероятно е самата Северна Корея да предостави на Украйна директно боеприпасите, тъй като Пхенян подкрепя пълномащабното руско нахлуване в нйната съседка. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отлетя за Пхенян тази седмица, за да отпразнува 70-ата годишнина от примирието в Корейската война и "да укрепи сътрудничеството" с нейните военни.

През март Белият дом заяви, че разполага с доказателства, че Москва преговаря с Пхенян за обмен на оръжия срещу храна. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби също така твърдеше, че Пхенян е продал ракети на групата "Вагнер" на Евгений Пригожин в разгара на битката при Бахмут, най-дългата и най-кървава от началото на руската инвазия. Пригожин отхвърли обвинението като "клюки и спекулации".

Системата "Град“, името се превежда като "градушка", е самоходна 122-милиметрова управляваща реактивна системи за многократно изстрелване, проектирана от Съветския съюз. До 40 ракети могат да бъдат изстреляни от една система за по-малко от 20 секунди от тръби, монтирани на нейното шаси на камион "Урал", посочва "Файненшъл таймс".

И двете страни са използвали ракетни установки "Град", откакто Москва за първи път нахлу в Източна Украйна, използвайки редовни и местни прокси сили под прикритието на сепаратистко въстание през 2014 г.

Майкъл Кофман, старши сътрудник в програмата за Русия и Евразия към Фондацията "Карнеги за международен мир", описа "Град" като "АК-47 на ракетните системи", използвани от десетки военни сили по света.

Повсеместното им разпространение насърчи много страни да произвеждат боеприпаси за системата, включително Северна Корея.

Въпреки проблемите с надеждността, украинците са щастливи да ги използват. "Нуждаем се от всяка ракета, която можем да получим", каза Руслан.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна