Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоана Илиева: В Милано беше най-силното ми състезание

От ляво-на дясно: Христева, Атанасова, Храмова, Илиева и Воденов.
Снимка: БГНЕС

Третата на сабя от световното първенство по фехтовка Йоана Илиева оцени представянето си като отлично. Председателят на федерацията Величка Христева и старши треньорът Ивайло Воденов пък говориха за шансовете на сабльорките ни за класиране за олимпийските игри догодина.

„Това беше най-силното ми състезание през сезона. В началото бях изключително спокойна. За малко да изгубя първата си среща заради прекаленото спокойствие и трябваше да обръщам резултата, но може би това ми помогна по-нататък в състезанието“, коментира бронзовата медалистка от Милано Йоана Илиева.

„Завършваме сезона с наистина много голям успех“, подчерта Величка Христева и добави: „Този бронзов медал на Йоана има стойността като златен от някои други дисциплини. Тя почти се доближи до индивидуалната квота за олимпийските игри в Париж, а сега целта е и отборна квота.“

По повод шансовете на Илиева да стигне до индивидуална квота за Игрите и на националния тим до отборна квота, Ивайло Воденов обобщи: „Първоначално приоритетът е към отборните квоти. Класират се осем отбора – първите четири от ранглистата и по един от континент. Ние засега сме седми в ранглистата, а предстоят три Световни купи. За индивидуалната надпревара се класират освен състезателите от тези осем отбора (24 човека), плюс има по две места за всеки континент. Засега Йоана е в сметките и в зоната за класиране. Колкото до отбора – трябва да вземем медал на някоя от предстоящите Световни купи.“

Той и Величка Христева добавиха, че условностите при определяне на квотите са много, а всичко ще бъде решено на състезанията, които са през октомври, ноември и януари.

Националките Олга Храмова и Калина Атанасова коментираха, че се радват много за съотборничката си Йоана Илиева. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна