Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Висока вода" във Венеция, площад "Сан Марко" се оказа под вода

Туристи на пл. "Сан Марко" във Венеция, 2 август 2023 г.
Снимка: Ройтерс

През изминалата нощ във Венеция отново беше наблюдаван феноменът "висока вода". През лятото това се случва за трети път от XIX век досега.

"Висока вода" през август във Венеция е изключителен феномен. Наблюдава се за трети път откакто през 1872-а година започва системното отчитане на приливите. Такова явление е отчетено през 1995-а и 2020-а година. Снощи водата на площад "Сан Марко", който е най-ниската част на града, достигна един метър. Смята се, че причината е в комбинацията от августовска суперлуна и смесени югоизточни и северозападни ветрове. Според експертите тази комбинация е рядка и трудно би се повторила. Базиликата на едноименния площад не се наводни, поради поставените наскоро стъклени преглади около нея. Щети няма. Продължава да се работи за усъвършенстване на системите срещу приливите.

"Жители и туристи с крака във водата и с поглед, отправен към Луната" е едно от водещите заглавия в италианската преса днес. За всички присъстващи уловеният миг на площад "Сан Марко" бе уникален като съчетание на отблясъци между водата, луната, сградите и светлините на града. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна