Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на Mobile Justice Team:

Задържани украинци са били подлагани на ужасяващи военни престъпления в Херсон при руската окупация

Сутерен на офис сграда, където са били задържани украинци по време на руска окупация на Херсон
Снимка: Ройтерс

Екипът за мобилно правосъдие (Mobile Justice Team) – сътрудничество между юридическата фирма за правата на човека Global Rights Compliance и Главната прокуратура на Украйна – установи, че близо 50% от украинските задържани са били подложени на изтезания в центровете за задържане в Херсон.

Според цитирания от CNBC, Ройтерс и CNN доклад, злоупотребите са включвали сексуално насилие, електрошок, обливане с вода през кърпа, поставена на лицето, задушаване, тежки побои и заплахи за изнасилване.

Мобилният правосъден екип - екип от международни адвокати, разследващи предполагаеми военни престъпления, анализира 320 случая на задържане в опустошения от войната град Херсон в повече от 35 центъра за задържане. Най-малко 43% от тези жертви съобщават за изтезания.

"Моделът, който наблюдаваме, е в съответствие с циничен и пресметнат план за унижаване и тероризиране на милиони украински граждани, за да бъдат подчинени на диктата на Кремъл“, посочи Уейн Джордаш, който ръководи Mobile Justice Team.

Екипът за мобилно правосъдие е един от компонентите на Консултативната група за жестоките престъпления, която се финансира от Държавния департамент, Европейския съюз и Министерството на външните работи, Британската общност и развитието на Обединеното кралство.


Херсон, някога дом на повече от 280 000 души, беше първият голям град, превзет от руските сили по време на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна. След месеци на руска окупация югоизточният град беше освободен през ноември от украинските сили, което отново отвори Херсон за международни хуманитарни и разследващи екипи.

През март Mobile Justice Team съобщи, че най-малко 20 места за изтезания в Херсон са били пряко финансирани от Кремъл и управлявани от различни руски агенции за сигурност, включително Федералните служби за сигурност на Русия, известни като ФСС, наследник на КГБ.

По-рано Кремъл отрече силите му да са извършили военни престъпления или умишлено да са атакували цивилни. Руското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия, не отговори веднага на искането на CNBC за коментар относно оповестения доклад.

Военни, бивши военни, служители на правоохранителните органи, доброволци, активисти, обществени лидери, медицински работници и учители са били сред държаните затворници в управляваните от Русия центрове за мъчения в Херсон.

"Това, на което сме свидетели в Херсон, е само върхът на айсберга във варварския план на Путин да унищожи цялото население", каза Анна Микитенко, старши правен съветник за Global Rights Compliance.

"Истинският мащаб на военните престъпления на Русия остава неизвестен, но това, което можем да кажем със сигурност е, че психологическите последици от тези жестоки престъпления върху украинския народ ще бъдат вкоренени в съзнанието му за години напред“, добави Микитенко. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна