Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През юли в частния сектор на САЩ бяха разкрити 324 хиляди нови работни места

Работодателите в частния сектор на САЩ разкриха през юли цели 324 000 нови работни места след тяхно повишение с 497 000 през юни и далеч над осреднени очаквания за около 189 000, показва последният Националният доклад за заетостта на ADP.

Тези солидни данни са сигнал за продължаваща устойчивост на трудовия пазар, която може да предпази водещата световна икономика от рецесия.

Броят на новоназначените служители, наети в сектора на услугите, се повишиха с 303 000, докато в производствения сектор бяха добавени 21 000 нови работни места, въпреки че в промишлеността бяха съкратени 36 000 служители, което представлява пети пореден месец на загуба на работни места на фона на растящите лихвени проценти.

Същевременно годишният растеж на заплатите продължи да се забавя и през юли до 6,2% от 6,4% през юни, отбелязвайки най-слаб растеж от ноември 2021 г. насам, според проучването на ADP. Данните за заплащането на труда се основават на заплатите на почти 10 милиона отделни служители за период от 12 месеца.

"Икономиката се справя по-добре от очакваното и здравият пазар на труда продължава да подкрепя домакинските разходи. Продължаваме да наблюдаваме забавяне на растежа на заплащането, но без масова загуба на работни места", коментира Нела Ричардсън, главен икономист в ADP.

Проучването на ADP е факт само два дни, преди в петък да бъдат оповестени официалните данни за пазара на труда и за безработицата в САЩ през юли, като осредните прогнози са за повишение на новооткритите неселскостопански работни места с около 200 хиляди през седмия месец на годината след увеличение с 209 хил. през юни.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна