Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на новозаетите в САЩ през юли със 187 хил. и намаляване на безработицата до 3,5%

През юли икономиката на САЩ добави 187 хил. нови работни места, което беше малко под осредните пазари очаквания, но нивото на безработица се понижи до 3,5%, докато заплащането на труда нарасна по-силно от прогнозираното.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които предполагат, че агресивната политика на Федералния резерв на повишаване на лихвите все още не е започнала да се отразява сериозно на оставащия в сила затегнат американски трудов пазар.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през юли със 187 хил. при осреднени прогнози за 200 хил. и след низходяща ревизия на данните за юни до 185 хиляди (от 209 хил. предишна оценка).

Данните са под средно месечното увеличение с 312 хиляди през предходните 12 месеца, но остават около два пъти повече от необходимите на месец 70-100 хиляди новооткрити работни места, за да могат да бъдат в крак с растежа на населението в трудоспособна възраст.

В същото време нивото на безработица се понижи изненадващо през юли до 3,5% от 3,6% през юни. Намаляването е факт, тъй като броят на безработните американци през юли се понижи със 116 хиляди до 5,841 милиона, а броят на трудово устроените нарасна с 268 хиляди до 161,262 милиона.

По този начин нивото на безработица остава близо до 50-годишното дъно от 3,4%, достигнато през април и предполага, че трудовият пазар в САЩ продължава да бъде затегнат.

Заплащането на труда пък се повиши през юли с 0,4% (с 14 цента) до 33,74 долара на час, като спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,4% след аналогичен растеж през юни. Годишният ръст на заплатите остава твърде висок, за да бъде в съответствие с целевото инфлационно ниво на федералния резерв от 2 на сто, въпреки че през юни имаше рязко забавяне на инфлацията в САЩ на годишна база.

Днешните данни сякаш потвърждават прогнозите за сценарий на "меко приземяване" на американската икономика, но не и за по-сериозен икономически спад (рецесия) до края на годината.

Поредица от благоприятни за инфлацията данни пък накара мнозина икономисти да смятат, че най-бързият цикъл на повишаване на лихвите на Фед от повече от 40 години насам вероятно е приключил. Централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент с 525 базисни пункта от март 2022 г. до проведеното през юли тази година последно заседание.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна