Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

93 станаха жертвите на горските пожари на Хаваите

Снимка: БГНЕС

93 са вече жертвите на горските пожари на остров Мауи. Стотици хора остават в неизвестност. Оцелелите на хавайския остров се борят с мащабите на бедствието. Властите обещаха разследване на действията за справяне с пожара.

Дни, след като беше изпепелена голяма част от историческия курорт Лахайна, екипи огнеборци продължават работа, а обучени кучета претърсват руините за жертви.

Пожарът се превърна в най-тежкото природно бедствие, поразило Хавайските острови. Преди в челото на черната класация беше цунами, връхлутяло преди 63 години с над 60 жертви.

При сегашната трагедия е отчетен и най-големият брой загинали при пожар в Съединените щати от над сто години. През 1918 г. огънят в Клокет, Минесота отнема живота на повече от 450 души.

2200 сгради са понесли щети на Мауи, възстановяването на Лахайна по предварителни данни ще струва пет и половина милиарда долара.

Губернаторът на щата Хавай Джош Грийн отново обеща да разследва действията за справяне с пожара, както и системите за тревога. Жители твърдят, че не са били предупредени за пламъците. Някои потърсили спасение във водите на океана.

Сирените за ранно предупреждение около острова така и не се задействали, а спирането на тока в много райони и излизането от строя на мобилните мрежи са попречили да се използват други средства за известяване.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени