Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом не е замесен по никакъв начин в съдебния казус относно Хънтър Байдън

Карин Жан-Пиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер подчерта в понеделник, че Белият дом по никакъв начин не е замесен в съдебния казус относно сина на президента Джо Байдън - Хънтър.

"Този случай се разглежда независимо от Министерството на правосъдието под ръководството на назначен от Тръмп американски прокурор и е в съответствие с това, което президентът заявява от дълго време“, посочи прессекретарят по време на редовния брифинг.

Тя подчерта, че президентът на САЩ остава ангажиран с възстановяването на независимостта на Министерството на правосъдието от политическа намеса на Белия дом.

В края на юли прессекретарят заяви, че президентът на Съединените щати Джо Байдън няма да помилва сина си.

Миналата седмица Министерството на правосъдието назначи окръжния прокурор Дейвид Уайс за специален прокурор, който да наблюдава разследването на Хънтър Байдън.

Прессекретарят на Белия дом също така заяви на днешния брифинг, че е "важно" да продължи подкрепата на Украйна срещу "непровокираната война" на Русия, подчертавайки, че Вашингтон се е ангажирал да предостави на Киев "всичко", от което "има нужда" в борбата си за свобода.

Жан-Пиер каза, че "висши административни служители", включително директорът на Службата за управление и бюджет на Белия дом - Шаланда Йънг, са провели многобройни разговори със законодатели от двете партии, за да обяснят необходимостта от искането за украинска военна помощ.

По-рано в понеделник Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обяви нов военен пакет за Украйна на стойност 200 милиона долара.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна