Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зографски: Успях да сбъдна една мечта

Владимир Зографски
Снимка: БТА

Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски определи началото на сезона като невероятно. Той записа две победи и две втори места в първите четири кръга от Гран при веригата по летен ски скок и е убедителен лидер във временното класиране.

"Наистина невероятно начало на сезона. Успях да сбъдна една моя мечта – победа в стартове от веригата Гран при, което за нас е лятна Световна купа, най-високият ранг състезания. Сезонът започва наистина невероятно. Бих казал, че не очаквахме такова начало. Знаехме, че ще бъдем много силни, но просто не очаквахме, че ще бъдем толкова силни – все пак четири старта и четири подиума е нещо невероятно", коментира Зографски, който се срещна с българските медии в София в компанията на вицепрезидента на Българската федерация по ски  Георги Бобев.

"Бих казал, че може би най-вече с треньорския щаб в последните две години работим изключително професионално, промениха се много неща и вече работя с психолог. Това беше един от големите минуси в миналото, защото успявах да скачам силно на тренировка, но не успявах да повторя резултатите си в състезанията. Това също се подобри. Просто много детайли подобрихме и мисля, че това помогна най-много. Последните две тренировки бяха изключително силни и знаехме, че спокойно може да се борим за първите пет места, а се оказа, че аз бях най-силният там. Ключът към успеха беше това, че подобрихме много малки детайли. Специално в ски скоковете първите 20 най-силни в световната ранглиста всеки един работи с психолог. Подготовката изцяло се извършва през лятото, така че лятото за нас е много по-важно от зимата, защото тогава сме единствено в състезателен период", продължи Владимир Зографски.

"Има още детайли, които трябва да изчистя в техниката. Имам запас в килограмите и трябва да сваля още два килограма до зимата, така че това са целите, върху които ще се концентрирам, а разбира се, целите са да повторим резултатите и през зимата. Когато направиш силна подготовка през лятото, това означава, че ще си готов и за зимата. Моите целите са да се фокусирам върху това, което трябва да направя, да изчистя грешките, да подобря моята техника. След това каквото стане. В скока се изчислява, че 1 километър по-слаба скорост се изчислява на 10 метра, а аз обичайно винаги имах 2 километра по-слаба скорост. В последните години работихме усилено, за да установим защо се получава така и в момента работим върху позицията ми, за да подобрим скоростта. Вече нямам такова изоставаме, но продължавам да имам резерви", каза още Зографски и добави:

"Искам да благодаря на Българската федерация по ски, както на г-н Бобев, така и на г-н Минев за подкрепата през последните години. Това не са само мои резултати и на треньорите, а и на всички в цялата федерация. В крайна сметка това е екипна работа, защото без този екип, аз нямаше как да съм там и тази мечта да се осъществи.. Това е моя мечта откакто се помня, може би 25 години, понеже баща ми започна преди много време като треньор и е бивш скачач. Винаги е гледал ски скокове и аз покрай него, и съм мечтал един ден да вдигна трофея. Най-накрая тази мечта се сбъдна. Усещането е невероятно, неописуемо просто. Конкуренцията не реагира много добре честно казано. След първия подиум мислеха, че може би е на късмет и че ще имам проблеми с психиката. Дори чух залози, че няма да успея. Честно казано има нации, които са малко притеснени и не бяха много, много щастливи. Надявам се в кръга на шегата разбира се."


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна