Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От стара къща в София – Център за деца аутисти

Снимка: БГНЕС

Доброволци и родители на деца с аутизъм и специални потребности разчистваха през уикенда изоставена стара къща на ул. "Коста Петрунов" 4 в столичния район "Слатина", за да я превърнат във функциониращ център за деца-аутисти и хора със специални потребности.

Милена Кънчева от Гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието" и майка на 30-годишен аутист коментира пред БГНЕС, че къщата им е предоставена от общината, както и че имат за партньор Фондация "Образование, бъдеще, възможности".

"Идеята на тази къща е да направим едно пространство, което да бъде социален адрес на аутистичните личности, независимо от тяхната възраст, на техните родители и други лица с проблеми в развитието", обясни тя.

Кънчева подчерта, че в България на практика няма едно място със затворен кръг от услуги, и тяхната мечта е в тази къща да могат децата, и впоследствие младежите и възрастните, да получат точно тази подкрепа, от която се нуждаят, на едно място, защото те имат различни потребности в различните фази на психическото си развитие.

По думите й все по-малко е стигмата, защото все повече родители и общества избират да говорят за аутизма.

"Позитивно съм настроена за това, че хората все повече разбират за какво става дума, но няма тази емпатия и тази чувствителност, която би била полезна на цялото общество", заключи Кънчева.

Във вила "АутистикА" ще помагат на хората с проблеми в развитието

Разчистването е със съдействието на администрацията на район "Слатина".

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени