Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на Испания приключва консултациите с партиите

Испанският крал Фелипе VI
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кралят на Испания Фелипе VI приключва днес кръга от консултации с политическите партии. Те започнаха в понеделник с тези, които имат най-малко депутатите и свършват днес с лидерите на Вокс, Испанската социалистическа работническа партия и Народната партия.

Партиите подкрепящи независимостта – двете каталунски - „Заедно за Каталуния“ и „Републиканска лява партия на Каталуния“ , баската – „Да съберем баската държава“ и Галисийския националистически блок отказаха да се срещнат с краля.

В понеделник монархът се срещна с дясната Съюз на Наварския народ и с Канарската коалиция, които ще подкрепят Фейхоо за премиер, с Националистическата баска партия, която се надява да се договори със Санчес и със Сумар, която стои твърдо зад сегашния премиер, подкрепяйки го за нов мандат.

Първата среща днес беше с лидера на Вокс Сантяго Абаскал, който все още е склонен да подкрепи лидера на Народната партия Фейхоо за премиер, но при определени условия. След него крал Фелипе VI приема сегашния премиер Педро Санчес, а последен е получилият най-много гласове на последните парламентарни избори Алберто Фейхоо. И Санчес, и Фейхоо се надяват да съставят правителство, въпреки че нямат достатъчно подкрепа в Конгреса, където ще са им необходими минимум 176 гласа „за“ при първото гласуване и повече "да", отколкото "не" при второто.

Народната партия, Вокс, Канарската коалиция и Съюза на Наварския народ събират общо 172 гласа, но подкрепата на Абаскал все още е несигурна.

Социалистите на Санчес, заедно със Сумар и 5 от сепаратистките партии преди дни получиха 178 гласа при гласуването на председател на Конгреса, но днес сигурни са им само 152, тъй като освен на хората на Йоланда Диас на останалите все още не може да разчита.

След края на консултациите монархът ще съобщи на председателя на Конгреса на кого ще връчи първия мандат, който трябва да бъде гласуван след 28 август.

Датата е важна, защото от нея зависи при политическа безизходица кога ще се проведат следващите предсрочни парламентарни избори.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна