Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Горещини, бури, порои, пожари… Имаме ли полезен ход в борбата с изменението на климата?

Снимка: БГНЕС

Юли – най-горещият в историята, разтревожени са учените и бият тревога: Температурните рекорди през 2023-а могат да имат катастрофални последици за човечеството.

Затоплянето на повърхността на световния океан също е ненормално висока, на 30 юли бе постигнат абсолютен рекорд от 20,96 градуса, отчете Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

У нас жегите също са тежки и продължителни, макар все още да не е подобрен рекорда от Садово – 45,2°C през 1916 г.

Климатът е като горещ картоф, който пари в ръцете ни, защото все по-често сме свидетели на екстремни явления - невиждани суши, кошмарни порои и наводнения, страховити урагани и огромни пожари, отнемащи човешки животи.

Какъв е енергийният бюджет на Земята, имаме ли полезен ход в борбата с изменението на климата, какво ние, хората, можем да направим, за да сме полезни на задъхващата се планета?

Отговорите на тези и на други въпроси търсим от климатолога Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е поредният гост във видео подкаста на БНР и WWF "По следите на енергийния преход".По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.