Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лукашенко: Смъртта на Пригожин е "твърде груба“, за да бъде дело на Путин

Президентът на Беларус Александър Лукашенко.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Беларуският президент Александър Лукашенко отрече Владимир Путин да е отговорен за смъртта на Евгений Пригожин при фаталната самолетна катастрофа по-рано тази седмица.

"Не мога да кажа кой го е направил . . . Но познавам Путин. Той е разумен, много спокоен и дори човек с бавен ритъм. Предполагаемото убийство е "твърде груба, непрофесионална работа", за да бъде дело на президента на Русия", заяви в петък Лукашенко, предаде "Файненшъл таймс".

Преди смъртта на Пригожин, Лукашенко и Кремъл се споразумяха силите на частната военна групировка "Вагнер" да бъдат базирани в Беларус след неуспешното въстание на групата срещу руската армия.

Лукашенко обаче отбеляза, че никога не е гарантирал личната безопасност нито на Пригожин, нито на Дмитрий Уткин, основателят на "Вагнер", който също загина в самолетната катастрофа в четвъртък.

"Категорично предупредих и двамата”, каза той.

Говорейки пред беларуски медии, Лукашенко посочи, че Евгений Пригожин не е поискал гаранции за сигурност по време на престоя си в неговата страна.

Лукашенко каза, че Пригожин по някое време е научил, че срещу него се готви опит за убийство и е информирал Кремъл и Федералната служба за сигурност (ФСБ) за това. Лукашенко каза още, че войниците от групата "Вагнер", разположени в момента, няма да напуснат Беларус въпреки информациите, които го твърдят.

"Вагнер е живял, Вагнер живее и Вагнер ще живее в Беларус“, подчерта той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна