Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Спаси София" с акция за измиване на площад "Гарибалди"

Снимка: "Спаси София"

Представители на "Спаси София", начело с лидера ѝ Борис Бонев организираха акция по почистване на столичния площад "Гарибалди". От партията смятат, че състоянието на площада и на улица "Граф Игнатиев" е неприемливо.

Представители на "Спаси София" се събраха тази сутрин на площад "Гарибалди" с водоструйки в опит да го почистят. Според лидера на партията Борис Бонев, не може една новоремонтирана улица в центъра на София, пълна с туристи и софиянци, да е толкова мръсна.

"Целта ни е с водоструйки да почистим част от настилката на площад "Гарибалди", както и пейките за 10 000 лева по договора за ремонт на улицата. Самият факт, че никой не му е хрумнало на толкова централни места в София да направим малко по-задълбочено почистване, да има поддръжка текуща, така че да не се стига до ситуации, в които едни бели пейки вече са черни, целите надраскани или настилката, която трябва да бъде светъл гранит, е превърнала в черен такъв, това означава, че всъщност липсва всякаква поддръжка", обясни Бонев.


Той заяви, че фирмите за почистване на столицата получават 250 милиона лева годишно и въпреки това видими резултати няма.

"В договора на почистващите фирми е записано, че трябва да мият, и освен ръчно метене, и машинно миене, само че това нещо не се случва. Смятам, че не само гостите на София, но най-вече и живущите в София заслужават да не живеят в кочина", допълни независимият общински съветник.

За контрола над почистващите фирми отговаря Столичният инспекторат. Той обаче, по думите на Бонев, не си върши работата. Под 1 милион лева са глобите към фирмите за некачествено почистване или сметоизвозване.

"Това са смешни суми на фона на всичко, което се дава, но те са резултат от факта, че Столичният инспекторат не работи като институция и съответно тези почистващи фирми, които между другото са собственост на неслучайни хора, горе-долу си правят каквото им хрумне и затова едно от първите неща, което ние искаме да направим след местните избори, това е да бъде сменено ръководството на Столичния инспекторат", заяви лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.


Снимки: "Спаси София" 
По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна