Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Масово падане в четвъртия етап от обиколката на България

Четвъртият етап от колоездачната обиколка на България ще се запомни с масовото падане на състезатели преди финала в Сливен

Ред Уолтърс от отбора на Екс Спийд Юнайтед спечели четвъртия етап от 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България - 114 километра от Бургас до Сливен.

Шампионът на Гренада записа първия си успех в обиколката след второ място във вчерашния етап от Казанлък до Бургас и две седми места преди това. Уолтърс имаше и сериозна доза късмет, тъй като на последния завой в Сливен, на около 150 метра преди финала, в челото на колоната имаше масово падане, от което той единствен се измъкна невредим. След падналите бяха трима колоездачи на полския отбор Востер, сред тях и вчерашният победител Патрик Стош, както и словенецът Тилен Финкщ (Адриа Мобил), който бе първият носител на "жълтатата фланелка" след успеха си в пролога в събота.

Всички опити за откъсване в днешния равнинен етап бяха парирани успешно от основната група, което доведе и до масовия финален спринт. След падането Ред Уолтърс успя да отвори преднина от около 20-30 метра пред най-близките си преследвачи, но съдиите дадоха неговото време на цялата основна група - 2 часа, 31 минути и 18 секунди. Втори в етапа завърши словакът Симон Наги от Дукла Банска Бистрица, а трети е сърбинът Михайло Столич от унгарския отбор Лотус. От българите най-напред финишира сливналията Йордан Петров. Състезателят на Хемус Троян е 12-и.

В генералното класиране промени няма и "жълтата фланелка" остава на гърдите на чеха Михал Шуран от ЕйТиТи Инвестмънтс. Той има аванс от 33 секунди пред сънародника си и съотборник Томаш Якоубек и 35 секунди пред словака Лукаш Кубиш от Дукла Банска Бистрица. От българите най-напред е Мартин Папанов от отбора на Несебър, който е шести на 37 секунди зад водача.

Шуран е лидер и в класирането при катерачите, за което се дава "бяло трико на червени точки". Спринтьорската "зелена фланелка" остава за унгареца Жолт Ищлщекер от Епронекс. При младежите начело е швейцарецът Лука Йени от Едюкейшън Фърст.

В четвъртък Обиколката на България завършва с финалния пети етап - 128,4 километра от Сливен до Шумен.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.