Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на новозаетите в САЩ през август със 187 хил. и скок на безработицата до 3,8%

През август икономиката на САЩ добави 187 хил. нови работни места, което беше малко над осредните пазари очаквания, докато нивото на безработица скочи изненадващо до 3,8%, а растежът на заплатите се забави до 4,3% спрямо година по-рано.

Това показват последните официални данни на Департамента по труда, които са допълнителен знак за охлаждане на най-голямата икономика в света и вероятно ще засилят очакванията, че Федералният резерв ще ограничи по-нататъшното повишаване на лихвените проценти през тази година.

Разкритите нови неселскостопанските работни места се увеличиха през август със 187 хил. при осреднени прогнози за 170 хил. и след низходяща ревизия на данните за юли до 157 хиляди (от 187 хил. предишна оценка).

Така за трети пореден месец данните са под прага от 200 хиляди, което показва постепенно разхлабване на условията на пазара на труда, дължащо се до голяма степен на значителните повишения на лихвените проценти от страна на Фед с цел ограничаване на инфлацията.

В същото време нивото на безработица се повиши изненадващо през август до 3,8% от 3,5% през юли, достигайки най-високо ниво от февруари 2022 г. и при осредни очаквания за стабилизация на ниво от 3,5%. Повишаването е факт, тъй като броят на безработните американци през август се увеличи с с 514 хиляди до 6,355 милиона, а броят на трудово устроените нарасна с 222 хиляди до 161,484 милиона.

Заплащането на труда пък се повиши през август с 0,2% (с 8 цента) до 33,82 долара на час след нарастване с 0,4% през юли и осредните пазарни очаквания за растеж с 0,3 на сто. Това е най-слабото повишение на заплащането на труда от февруари 2022 г. насам. Спрямо година по-рано часовото заплащане на труда се повиши с 4,3% след растеж с 4,4% през юли. Въпреки това забавяне, годишният ръст на заплатите все още остава твърде висок, за да бъде в съответствие с целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от 2 на сто и след като през юли водещата инфлация в САЩ на годишна база се забави 3,2 на сто.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна