Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два филма на Тонислав Христов ще представи фестивалът "Златна роза"

Игралният му дебют “Добрият шофьор“ тръгва по кината на 3 ноември

Автор:

Българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов „Последният гларус“ ще открие 41-вото издание на фестивала „Златна роза“, на 20 септември, от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ – Варна.

В конкурсната програма е и безпрецедентният игрален дебют на режисьора „Добрият шофьор“ с участието на любимците на публиката Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров. Фестивалните зрители ще могат да го гледат на 26 септември, от 18 часа в зала 1 на ФКЦ – Варна. Скоро след това, на 3 ноември, филмът тръгва по кината в страната. 

„Добрият шофьор“ е копродукция на Финландия, България и Швеция. Освен режисьор, Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“). Оператор е Орлин Руевски.

Филмът е създаден по истинска история. Верен на документалния си почерк Тонислав Христов включва в него и лични елементи, сцени и истории, инспирирани от истинския живот на актьорите.

Сюжетът - Иван (Малин Кръстев) е таксиметров шофьор в един от големите черноморски курорти. Той спестява пари, за да се върне във Финландия, където са съпругата и синът му, и да поправи грешките от миналото.

Парите не достигат и Иван е принуден да прояви изобретателност, за да печели по-бързо, което му създава проблеми.

„Добрият шофьор“ е носител на наградите за най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев)  на международния София Филм Фест 2023, наградата за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Los Angeles, MOZAIK Bridging the Borders. Печели отличията за игрален дебют на Тонислав Христов, за най-добра мъжка главна роля - Малин Кръстев и за най-добра поддържаща мъжка роля - Герасим Георгиев-Геро от общо 10 номинации за Годишните награди на Съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов”.

Иван се казва и главният герой в най-новата документална кинотворба на Тонислав Христов „Последният гларус“ – филм за мечтите и трудността и невъзможността понякога да ги изпълним.

Тонислав Христов завършва кинорежисура в Хелзинки. Режисьор е на няколко документални филма, участвали на едни от най-престижните фестивали в света - Сънданс, Берлин, Карлови Вари, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм „Пощальонът“ е номиниран за Европейските филмови награди ("Европейски Оскар") за най-добър документален филм през 2017 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени