Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Ухапвания от бълхи – какво да знаем и как да се защитим?

Ухапванията от бълхи са неприятни, но и опасни за здравето на хората и домашните животни. Въпреки малкия си размер, тези насекоми представляват голяма заплаха. В тази статия ще споделим ефективни методи за защита от тях.

Как изглеждат ухапванията от бълхи?

Те са лесно разпознаваеми, ако знаете каква е тяхната проява и какво точно да търсите. Те често приличат на малки червени пъпки или наранявания, които се издигат леко над повърхността на кожата. Характерно за тези ухапвания е, че често се появяват в групи от по три или четири, подредени в редица или линия, заради начина, по който бълхата скача и хапе почти едновременно.

В допълнение към сърбежа, който може да бъде доста неприятен, ухапванията обикновено причиняват и други симптоми. Те предизвикват зачервявания при някои хора или екземи около засегнатите места, особено ако ги разчесват често.

Локализацията на ухапванията често е зад коленете, където кожата е тънка и мека, което прави зоната предпочитана от бълхите. Ухапванията могат да се появят и по гърба, под мишниците или по врата, особено при децата.

При някои хора, особено при тези с по-чувствителна кожа или със склонност към алергии, ухапванията е възможно да доведат до развитието на големи, зачервени места и екземи, които сърбят или болят. Тези реакции често изискват лечение и е добре да се консултирате с лекар при появата на такива симптоми.

Откъде идват бълхите?

Те могат да проникнат в дома ви по различни начини, като дори краткият контакт може да доведе до сериозна инфекция. Ето кои са популярните преносители и източници на тези насекоми:

  домашни животни – те обикновено са първият източник на зараза. Въпреки че много хора свързват бълхите предимно с кучета, котките също често стават жертва на тези досадни паразити. Дори ако вашите домашни любимци прекарват голяма част от времето си вкъщи, една разходка или контакт с друго животно може да бъде достатъчен за заразяване;

  дивите животни – тези животни, които се намират в близост до дома ви, също са причина за появата на бълхи. Например, ако има гризачи около дома ви или във вашето мазе, те може да са техни преносители;

  човешки фактор – ако посетите приятел, чийто дом е заразен с бълхи, или ако сте били на място, където има животни, е възможно да ги пренесете с облеклото или обувките си обратно вкъщи.

Важно е да знаете, че бълхите са изключително приспособими паразити и могат да оцелеят в различни условия, така че превенцията и редовното обезпаразитяване на домашните животни са от ключово значение за предотвратяването на зараза във вашата къща.

Как да се борим срещу ухапванията и бълхите?

Бълхите са малки, но изключително досадни паразити, които създават множество проблеми в дома ви и на вашите домашни любимци. От ухапванията, които причиняват сърбеж и раздразнения, до пренасянето на заболявания, при всички случаи борбата срещу тези насекоми е задължителна. Освен лечението на симптомите след ухапването, е важно да се предотврати и размножаването и разпространението на бълхите. Ето няколко метода, които може да обмислите:

Препарати и методи за премахване на бълхи

Един от най-ефикасните методи е пръскането на заразените области със специализирани препарати, споделят от Otrovi.com. Спрейовете против бълхи се използват директно върху домашните животни или в определени области вкъщи.

На пазара се предлагат и специални електронни уреди, които работят с ултразвук, който е недоловим за човешкото ухо, но неприятен за тези насекоми и доста ефективно средство за прогонването им.

Профилактика и превенция

Профилактика и превенция са ключови действия, когато става дума за борба с бълхите. Един от най-ефективните начини да предпазите своите домашни любимци от тези досадни паразити, е редовното им обезпаразитяване със специализирани препарати. Освен това, поддържането на чистота в дома ви, прането на постелките и основното почистване на подовете ще ограничи разпространението и установяването на бълхите в домашната среда. Въпреки мерките, ако забележите, че ухапванията станат по-чести, е препоръчително да се обърнете към професионални услуги за дезинсекция на дома ви. Така може да се уверите, че сте предприели всичко възможно за елиминиране на проблема.

Лечение на ухапванията от бълхи

Ако вече сте били ухапани:

  не разчесвайте – това може да влоши ситуацията и да причини инфекции;

  използвайте крем – специалните противовъзпалителни кремове или охлаждащи гелове помагат срещу сърбежа и възпалението;

  обръщайте се към лекар – в случай на силни реакции или алергии след ухапванията, трябва да посетите дерматолог или друг специалист.

Ухапванията от бълхи са изключително неприятни, но с правилния подход ще успеете да се защитите и да предотвратите появата им вкъщи. Борбата срещу тях изисква последователност, упоритост и използване на разнообразни и ефикасни методи за премахване и унищожаване. Бъдете активни и вземайте мерки навреме, за да съхраните своя дом и да го опазите от тези досадни насекоми.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна