Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са нагласите и очакванията от предстоящите местни избори в Монтана?

| Репортаж
Монтана
Снимка: Любо Андреев

Всички настоящи кметове в общините от област Монтана ще се кандидатират за нов мандат. Депутат също ще се бори за кметски стол.

Интересна се очертава да бъде битката за кметове на общините в област Монтана. В момента от 11-те общини кметове на ГЕРБ управляват в осем от тях. Общинските организации по места са номинирали досегашните кметове, но се чака официалното им одобрение от партията. От Изпълнителната комисия на ГЕРБ обявиха конкретно подкрепата за кмета на Монтана.

Златко Живков влиза в битката за седми пореден мандат, издигнат от местна коалиция, с водеща партия СДС, и с подкрепата на още няколко политически сили /ГЕРБ, БНД, ВМРО – БНД, ЗНС/. Живков държи рекордът за най-дългогодишен кмет на областен град в България.

Монтана

В битката за кметското място в Монтана първата кандидатура обявиха от „Възраждане” – Петър Петров, настоящ народен представител. От „Продължаваме промяната” залагат на фармацевта Теменужка Цветкова. Местната структура на БСП издигна областния лидер Камелия Трифонова.

Жителите на Монтана имат очаквания към новия кмет:

„Да има детски площадки за децата“, „Добре е да се оправят някои тротоари“, „Да има улично осветление и в крайните квартали, не само в центъра“, „Да има денонощна аптека“

Хората от селата на община Монтана също имат проблеми за решаване:

„Да има повече рейсове“, „Има много кучета по улиците, трябва да се махнат“, „Има улици в ужасно състояние, има пътища за оправяне“

Монтана

Несъмнено новият кмет на Монтана ще трябва да намери общ език с държавата, за да може да се направи дългоочаквания ремонт на стената на язовир „Огоста”, който пази хората по течението на река „Огоста” в областите Монтана и Враца. 

Подобно на Златко Живков, и Венцислав Евгениев е най-дълго управлявалият кмет на община в област Монтана. Вече 32 години той дърпа конците в Медковец. Евгениев остана единственият кмет в региона, който защитава идеите на БСП. Венцислав Евгениев ще иска доверието на медковчани за нов мандат.

Друг дългогодишен кмет е Иван Барзин, шест мандата начело на община Вълчедръм. Здравата ръка на земеделеца най-вероятно ще иска да управлява още 4 години.

В Берковица досегашният кмет Димитринка Каменова, от ГЕРБ, отново излиза на избори. „Продължаваме промяната” издигна 33-годишният треньор на националния отбор по ръгби до 18 години Цветостин Цветков. В град под Ком се чува, че бившият заместник кмет на общината, и настоящ на Георги Дамяново, Радослав Найденов, ще влезе в битката. Не е изключено и други бивши кметове да опитат да спечелят симпатиите на жителите на Берковица.

Съседна на община Берковица е Вършец. Инж. Иван Лазаров, от ГЕРБ, със сигурност ще иска да продължи направеното за града. Лековитата минерална вода и невероятната природа привличат все повече туристи. Останалите политически сили все още гласно не са обявили кандидатите си, но сигурното е, че „Продължаваме промяната” и БСП ще имат номинация.

Ето какво очакват жителите на Вършец от новата местна власт:

„Инфраструктурата до града да се оправи. Детските площадки са чудесни. Градчето ни е спокойно“, „Ако се направи по-добра реклама и се подобрят услугите, не само в хотелите, а и в заведенията, има вариант отново да сме водеща дестинация“

В Балканската част на област Монтана са и общините Георги Дамяново и Чипровци, с кметове от партията на Бойко Борисов.

Най-малката монтанска община е Георги Дамяново. За Нина Петкова това е първи мандат, но смята, че един не стига, за да осъществиш идеите си. Със сигурност една от болните теми на хората е разбития републикански път, от Гаврил Геново до Дълги дел, който изкара на протест местните:

„На 68 години съм и тия дупки са на толкова. Чупим си колите“

Славата на Чипровския килим е международно призната. Кметът Пламен Петков ще иска да продължи да работи и в следващ мандат. Според местните, туризмът е един от начините за развитие на Чипровци:

„Чипровци е хубав град, с хубави хора и природа. Трябва да се развие туризмът – да се покажат килимите, историята, храната, местната бира“. 

Монтана

Кметове на ГЕРБ управляват и в общините Якимово, Брусарци и Лом.  Ветеринарният лекар Георги Георгиев, Наташа Михайлова и д-р Георги Гаврилов излизат да защитят нов мандат. Урологът д-р Гаврилов има 4- годишен опит в управата. В крайдунавския град се говори, че опонент на д-р Гаврилов ще бъде Пенка Пенкова, която има три мандата зад гърба си, бе и кандидат за народен представител. Номинацията на „Продължаваме промяната” е Милена Тодорова, управител на завод за производство на хлебни и захарни изделия.

Освен в Лом, тежка битката се очертава и за кметския стол в  Бойчиновци. Светлин Сретениев има дългогодишен опит като директор на училище, кмет на Владимирово и сега три мандата кмет на общината. Екипът на Сретениев ще иска да продължи да работи за хората в общината. Въпреки, че до момента няма обявени официално други кандидатури, мераклиите никак не са малко.

Предизборната кампания вече започна, въпреки че не е обявена официално. Кой ще спечели на 29 октомври, решава всеки един от нас. Една от надеждите на хората е кметовете да са честни и читави хора:

„Много работи трябва да се направят – да помагат на хората и са не крадат!“


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна