Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика ще се свие през третото тримесечие

Германската икономика вероятно ще се свие през третото тримесечие, тъй като индустрията е в рецесия, а частното потребление оказва слаба подкрепа за растежа, посочи немската централната банка Бундесбанк в последния си ежемесечен икономически доклад, предаде Ройтерс.

Най-голямата икономика в Европа претърпя кратка "техническа" рецесия в края на миналата и началото на настоящата година, след което отбеляза нулев растеж през второто тримесечие. Това означава, че свиване на брутния вътрешен продукт през периода юли-септември би означавало четири поредни тримесечия с отрицателен или нулев растеж.

"Въпреки донякъде забавящия се темп на нарастване на цените, силното увеличение на заплатите и добрия пазар на труда, частните домакинства все още се въздържат от правенето на разходи", каза централната банка. Според Бундесбанк инфлацията ще продължи да намалява през следващите месеци, но все още "вероятно ще остане в средносрочен план доста над целевото ниво от 2%".

"В допълнение към сдържаността на потребителите, нарастващата слабост на индустрията също натежава върху икономическото представяне“, добави централната банка на Германия.

Инфлацията в еврозоната е намаляла наполовина от края на 2022 г., но при текущо ниво от 5,3% тя остава неприятно висока и Европейската централна банка се принуди по-рано този месец да повиши депозитната си лихва до рекордно високите 4%, за да спре все още бързия растеж на цените.

Това увеличение на разходите за финансиране (високите лихви по заемите) също ще натежи върху растежа, както и намаляващите поръчки за жизненоважния и огромен индустриален сектор на страната, отбеляза Бундесбанк.

"Ниският и продължаващ спад на входящите поръчки и намаляващият брой натрупани поръчки оказват все по-голямо негативно влияние върху индустриалното производство", посочи централната банка в последния си доклад.

Германската промишленост, която е много зависима от износа, е особено силно засегната от слабото търсене от страна на Китай и перспективите й за възстановяване остават слаби, смятат пазарни икономисти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени