Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Илиев откри учебната година в НСА (обновено)

| обновено на 18.09.23 в 16:52
Димитър Илиев говори пред студентитете и преподавателите.
Снимка: НСА

В Национална спортна академия "Васил Левски" се обучават големите шампиони на България, тук преподават едни от най-добрите учени в спорта и кариерата си стартират едни от най-стойностните хора в държавата“. Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев на откриването на учебната 2023/2024 година в НСА. 

"Всеки път, когато прекрачвам прага на Национална спортна академия изпитвам огромно вълнение, но и гордост, защото от този институт са излезли едни от най-успешните спортисти и то благодарение на едни от най-успешните преподаватели. Науката и спортът са пряко свързани, а тук е мястото, където тяхната координация дава и крайния резултат. От Национална спортна академия излизат и всички тези, толкова важни за обществото хора, които са учителите по физическо възпитание. Дължим много на тази Академия", това сподели специално за БНР министър Илиев.


В отделни срещи с различните факултети студентите бяха поздравени от ректора проф. Николай Изов, академичното ръководство и Студентския съвет на НСА.

„Възползвайте се максимално от възможностите, които Ви предоставя Национална спортна академия – уникална учебно-спортна база и шанса да се учите от най-добрите в преподаватели в съответната област“, посъветва проф. Изов първокурсниците и им пожела да отстояват упорито целите си, за да постигнат мечтаната професионална кариера.


Акцентирайки върху разнообразието от дейности, в които студентите на НСА имат възможността да участват и да развиват себе си, председателят на Студентския съвет Елена Прокопова пожела на новите си колеги успех във всички начинания и старание в следването.

Приветствие към академичната общност на НСА отправи и председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в 49-то Народно събрание Небие Кабак.

„Сигурна съм, че сте направили верния избор, записвайки се в Академията, защото в условията на сериозна конкуренция НСА се радва на голям интерес от кандидат-студенти, поради високото качество на обучение и професионализма на преподавателите. Това е важен фактор за успеха“, заяви Небие Кабак.


За да поздрави първия випуск приети по специалността „Медицинска сестра“ в залата бе и д-р Венелина Милева – изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – една от водещите университетски болници, с които НСА си партнира при създаването на специалността, а и при самото обучение на специалистите. Освен с финансова подкрепа от болницата за първокурсниците с най-висок успех, д-р Милева подчерта, че водещи експерти на Токуда са ангажирани и в преподаването и практическото обучение по специалността в НСА.

И през настоящата академична година световни, европейски и държавни шампиони и медалисти избраха НСА за свой университет. Сред тях са Карлос Насар – световен и европейски шампион и световен рекордьор по вдигане на тежести, Иван Георгиев - световен шампион по силов трибой, Георги Иванов – европейски шампион по борба, световните шампионки с националния отбор по естетическа и групова гимнастика Сияна Табакова и Карина Нейкова, бронзовите медалисти от европейски първенства Кирил Борисов - бокс и Савина Дудова – карате, волейболистите Даниел Павлов (бронзов медалист с националния отбор - младежи на Световното първенство през т.г.) и Рангел Витеков (спечелил бронз на европейско първенство с националния отбор-младежи). Всички те получиха студентските си книжки от декана на факултет „Спорт“ проф. Красимир Петков и неговия заместник доц. Христо Андонов.


През настоящата учебна година към академичната общност на НСА се присъединиха над 940 първокурсници. Сред тях са и първите студенти от новата за НСА специалност „Медицинска сестра“, приемът за която бе напълно изпълнен. Друга новост е професионалната квалификация „Уелнес и СПА консултант“ към специалност „Спорт“, която също стартира от тази година.

В проведената кампания за бакалавърските програми на НСА се конкурираха повече от 1 400 кандидати за определените места по държавна поръчка. От приетите първокурсници 818 ще следват в редовна форма на обучение, 140 в задочна. Почти всички места бяха заети след второто класиране на кандидатите, а допълнителен прием имаше само за медицинските сестри, сподели специално за БНР проф. Иван Мазнев - зам. ректор по учебната дейност

Кампанията регистрира най-голям интерес към специалностите „Физическо възпитание“, „Кинезитерапия“ , „Футбол“ , „Волейбол“, „Автомобилен и мотоциклетен спорт“, „Баскетбол“, „Борба“, „Фитнес“ и „Художествена гимнастика“. 

В НСА учебната година започна с още придобивки в учебно-спортната база, благодарение на продължаващия процес по цялостно реновиране. С красивото си озеленяване, модернизирани учебно-спортни съоръжения и научноизследователски център, обновени алеи и паркинги, кампусът на Академията е сред най-високо оценените и любими места в столичния град. Основно реновирани са и изнесените бази на НСА на Витоша, в к.к. Боровец и гр. Несебър. Предстои цялостен ремонт и на други важни обекти, сред които закритата лекоатлетическа писта и сградата към тенис кортовете.

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна