Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Президентът говори" – нова видео поредица с четирима държавни глави

"Президентът говори" е видео подкаст инициатива на политолога Дария-Лора Дачева и журналиста Симеон Иванов. В рамките на няколко епизода двамата млади българи ще ни срещнат с четирима президенти на България.

Какво се случва, когато поколението "бъди промяната" задава на държавните глави  въпроси за ролята на президентската институция, грешките по пътя им, световните проблеми, и бъдещето на българите?

В Епизод 1 от поредицата "Президентът говори" ще видим Росен Плевнелиев. Видеото е в две части, които можете да гледате днес и следващия понеделник, 25 септември.

"Президентът не би следвало, а и не бива да използва инструментите на държавата, а по-скоро да използва гласа си. Президентът има силен глас, това му е дала конституцията. Тежка е думата на президента. Той трябва много внимателно да премисли кога и какво ще каже. Президентът не е ежедневен коментатор на дребно-политически теми. Президентът не е централен нападател в сценариите на една или друга политическа сила. Президентът е равно отдалечен арбитър", споделя Росен Плевнелиев, държавен глава в периода 2012 – 2017 г.

Видео поредицата "Президентът говори" можете да гледате всеки понеделник. Следващите събеседници са Георги Първанов, Петър Стоянов и Румен Радев.

Проектът се реализира съвместно от Българското национално радио, Българската национална телевизия и анализаторската платформа Idealisti.bg.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна