Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перничани ценят направеното, но не пестят критиките. А местният вот чука на вратата

Перник е сред градовете в страната, където ако се вярва на статистиката, животът видимо се е подобрил. Градът се нарежда непосредствено след столицата по ниска безработица и е в топ 3 на най-високите пенсии. Харесват ли си перничани града и какви са нагласите и оценките им за местната власт преди предстоящия на 29 октомври вот? Слушаме кореспонденцията на Елена Тамакярска:

От началото на демократичните промени в Перник не е имало друг кмет, който да се е ползвал с толкова голяма подкрепа от хората по време на мандата си, както настоящият Станислав Владимиров. Заварената от него водна криза и бързото й решаване го изстреляха на върха. Мандатът му беше белязан с редица предизвикателства и според повечето перничани с много от тях, екипът на кмета се е справил успешно.

Освен изграждането на Младежки център, в момента в Перник се реализира още един голям проект. До края на годината трябва да приключи строителството на допълнителния корпус със закрит плувен басейн към ОУ "Св. Иван Рилски" и Природо-математическата гимназия. Основно се ремонтира и Дворецът на културата. Перничани ценят направеното, но не пестят и критиките и препоръките, а не малка част от тях са свързани с разкопаните заради водния цикъл улици. 

Така, и позитивите и негативите от изминалите четири години се пишат в сметката на кмета, а той тръгва към предстоящия вот на фона на още едно предизвикателство - зеленият преход. Кандидатурата му издига местната коалиция "Движение за просперитет на Перник", в която влизат новосъздадената партия със същото име и ПД „Социалдемократи”. Бившата му партия - БСП, която кметът напусна след конфликт с Корнелия Нинова, изправя срещу него областния си лидер Кирил Леонов.

ГЕРБ няма да издига свой кандидат за кмет. Партията ще участва със своя листа за общински съветници и за кметове на кметства, но в кметската надпревара ще подкрепи Станислав Владимиров. Решението си, от ГЕРБ, обясниха с успешния му мандат и доверието на перничани.

Другият голям играч – "Продължаваме промяната" преотстъпи Перник на коалиционния си партньор. Техният кандидат е Георги Недев – председател на ДСБ в Перник.

В битката за кметския пост се включват и от "Възраждане", които гласуваха доверие на секретаря на общинската организация Радослав Червенков. Това са известните към момента имена.

На прима виста изборът в Перник изглежда сякаш предрешен. В повечето от останалите общини - също. Настоящите кметове – в Трън Цветислава Цветкова от ГЕРБ, в Ковачевци- червеният Васил Станимиров и в Брезник - независимият Васил Узунов, подкрепен от ГЕРБ, отново ще се състезават за вота на избирателите и едва ли имат намерение да сдават властта.

Изключително оспорвана се очертава битката в Радомир. Там местна коалиция, начело с "Продължаваме промяната" – "Демократична България" изправя срещу кандидата на ГЕРБ /най- вероятно настоящия кмет Пламен Алексиев/ бившият областен управител на Перник Кирил Стоев, а в спора за кметския пост ще се намеси и независимият кандидат Ивайло Шопски.

Единственото сигурно към този момент в региона е, че с нов кмет ще бъде Земен, начело на който в продължение на цели 24 години бе рекордьорът по мандати в Пернишко Димитър Сотиров от ГЕРБ. Самият Сотиров заяви, че смята да се оттегли.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна