Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на домашните сирена в село Черни Вит

Село Черни Вит в Троянския Балкан се готви да посрещне стотици гости от страната и чужбина през този уикенд. На 23 септември селото за поредна година ще бъде домакин на традиционния празник на домашните сирена. На него ще бъдат представени млечни продукти от различни региони на България, ще се предлага също и домашен хляб, мед, вино и българска сол.


Организаторите са предвидили и демонстрации на направа на сирена и запознаване с млечнокисели бактерии в дивата мая за хляб. Кулинарният празник е чудесен повод се опитат традиционни нашенски сирена в съчетание на местни вина.


Емблемата на Черни Вит, която привлича туристи и прославя България на световните кулинарни изложения, е прословутото зелено плесенно сирене, произвеждано само и единствено в това троянско село. В миналото местните са приготвяли сиренето си в дървени съдове. Когато саламуреното сирене престои, върху него се заражда рокфоровата плесен. След като узрее,то се изважда на дървен плот. По традиция в Черни Вит сиренето се прави само от овче и козе мляко, твърди Цветан Димитров – производител на уникалния български деликатес.

Още за зеленото сирене ще научите от материала на Радио България:

Рецепта: Вкусна География

Снимки: Facebook / Празник на домашните сирена - Черни Вит
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени