Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ИК внесе заявление в парламента за референдум за националния празник 3 март

Снимка: Росина Петрова


Инициативен комитет внесе заявление в Народното събрание за събиране на подписи за провеждане на референдум за националния празник 3 март. 

В инициативата участват политици, учени, общественици, журналисти. 

Намерението беше обявено, след като правителството предложи с промени в Конституцията националният празник да стане 24 май. Мотивът беше, че 3 март е противоречива дата. Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Петър Витанов заяви, че няма съмнение, че ще бъдат събрани нужните подписи:

"Защото целта е много и каузата е много надпартийна. Тя е общонационална, тя е народна, така че в събирането нямаме никакво съмнение, никакво съмнение. Въпросът е дали са съгласни 3 март да продължи да е националният ни празник".

Инициативният комитет в момента е от над 70 души, като е отворен за нови членове. Той ще е в състав от 146 души, колкото са годините от Шипченската епопея. В него има политици, общественици, учени, лекари, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор, студенти.

Акад. Иван Юхновски, бивш председател на БАН, призова да "оставим Трети март там, където е и в момента". "Икономия на време, нерви, усилия, трябва да остане“, категоричен беше акад. Юхновски.

Снимки: Росина Петрова

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.