Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тържествено честване на Деня на Независимостта на площад "Александър I" в София

Снимка: БГНЕС (архив)

В София тържественото честване на Деня на Независимостта на България започва в 11.00 часа на площад "Александър I".

Премиерът Николай Денков ще произнесе слово по случай 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на страната.

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, смесен хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, вокален квартет "Светоглас" и актрисата Василка Сугарева.

Празнична церемония ще има и в Ямбол. Тя ще започне с изпълнения на градския Духов оркестър в центъра на града. След церемонията по издигането на националния флаг и приветственото слово на кмета на града Валентин Ревански е предвиден тържествен ритуал с участието на представителни части от ямболския гарнизон.

За втора година ще се проведе и велопоход, в който участниците ще преминат около 10 км, като крайната точка е резерватът "Тракийски и античен град Кабиле". В Културно-информационен център "Безистен" е обявен Ден на отворени врати.

Честването на Деня на независимостта в Монтана ще започне с празнично шествие. Духов оркестър "Дико Илев" и представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" ще поведат шествието по улица "22 септември", назована на бележитата за България дата. Началният час е 10.15 от пресечната точка с улица "Неофит Рилски". Дефилето ще премине по улица "22 септември" до централния площад "Жеравица", където на откритата сцена ще има концерт. На всяка от портите на домовете по улицата ще има поставени национални знамена.

Мариан Замфиров, главен експерт Държавен архив - Монтана:

"Обявяването на Независимостта на България на 22 септември 1908 г. е безспорно едно от най-бележитите събития в новата българска история, наред със Съединението. На практика обявяването на нашата независимост е продължение на акта на Съединението и окончателно приключва въпроса с резултатите от Руско-турската война от 1877-78 г., т.е. 30 години по-късно България не само фактически, но и формално, трябва да се има предвид, вече става независима държава". 

"От нас самите зависи не само собственото ни равноправие, но и самочувствието ни на свободен и достоен народ. Народ, за който независимостта, просперитета и развитието са висша ценност", написа президентът Румен Радев в поздравлението си за празника във Фейсбук. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.