Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Критични срещи за Кипърския въпрос в Ню Йорк

Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Критични срещи за определяне на следващите стъпки на международната сцена по Кипърския въпрос се провеждат в Ню Йорк. Днес президентът на Кипър Никос Христодулидис и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще обсъдят възможностите за възобновяване на преговорите. В събота Гутериш ще приеме лидера на кипърските турци Ерсин Татар.

Срещата днес е кулминация в дипломатическите усилия на Никозия през седмицата на Общото събрание на ООН да получи широка международна подкрепа за позициите си по Кипърския въпрос.

Назначаването от Антонио Гутериш на специален пратеник по Кипърския проблем, който да проучи и подготви почвата за подновяване на преговорите е първият ключов въпрос, по който се търси решение сега.

Президентът Никос Христодулидис настоява за такъв ход като първа стъпка за рестартиране на диалога, но лидерът на кипърските турци Ерсин Татар е против, докато не се установи обща основа за преговори.

Кипърският президент призова ООН и Европейския съюз да се включат активно в прекратяването на безизходицата.

„Организацията на обединените нации и нейният генерален секретар имат отговорността, предписана в Хартата на ООН, да действат като катализатори за мира в Кипър. В това те могат да бъдат подпомогнати от Европейския съюз, който също разполага с необходимите инструменти и който изрази своя ангажимент, така че да обедини отново своята последна разделена държава-членка“, заяви Христодулидис в речта си в сряда в ООН.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.