Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS, ще бъде открито днес във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. Очаква се това да направи министърът на отбраната Тодор Тагарев. Висшето военновъздушно училище организира Ден на отворените врати

Началото на събитията в празничния 22 септември е от 10.30 часа пред Техническата база за ремонт в района на ВВВУ "Георги Бенковски". С церемония е бъде открито първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти за нуждите на ВВС, ВМС, МВР и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха – HEMS.

На хеликоптерното летище ще кацнат вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база-Крумово - ВВС, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза "Чайка" - ВМС и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция "Гранична полиция". 

Гостите ще наблюдават и демонстрация на транспортиране на пострадал.

За поредна година от летище Долна Митрополия ще бъде даден старта на самолети от леката авиация, участващи в Шестата национална въздушна обиколка на България. Очаква се над десет самолета да се включат в обиколката.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.