Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ретро влак потегля от София към Мездра по повод Деня на независимостта

Снимка: БГНЕС

Специален ретро влак потегля в 09.00 часа от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Инициативата на БДЖ е по повод 115 години от обявяването на Независимостта на България и 135-ата годишнина от основаването на държавните железници.

Ретро влакът, който ще се тегли от парен локомотив, ще пътува по направлението София - Мездра – София, като включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение „Обединени Балкани“.

Даниела Райчева

В 09.19 часа влакът трябва да бъде на гара Курило, каза пред Радио София кметът на район „Нови Искър“ Даниела Райчева. Тя добави, че е предвидена историческа възстановка за присъстващите.

„Ще слезе царя и ние ще го посрещнем. Той ще прочете манифеста за обявяване на Независимостта на България. Ще се върнем назад във времето преди 115 години. Ще има и кратка фолклорна програма от ансамбъл „Нови Искър“ от кв. „Курило“, добави Райчева.

Тя допълни, че инициативата се организира за втора поредна година.

Два влака са предвидени и за 23 септември. Единият е по направлението Горна Оряховица - Трявна - Горна Оряховица, а другият - София - Банкя - София.

Преди дни Даниела Райчева беше обявена за „Кмет на годината" в категория „Развитие на масов спорт в периферните райони". Пред Радио София тя обясни, че целта й е добрата среда за живот в Нови Искър и осигуряването на място за спорт във всяко населено място от района.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.