Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на влошената бизнес активност в еврозоната през септември

Икономическата активност в еврозоната се подобри слабо през септември от 34-месечното дъно през август, но бизнес дейността продължава да се свива в края на третото тримесечие най-вече в резултат на влошаващата се активност в промишлеността, показват предварителните данни от ежемесечното проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, нарасна през септември до 47,1 пункта от 34-месечното августовско дъно на ниво от 46,7 пункта, докато осредните очаквания бяха за индекс на ниво от 46,5 пункта. Това отстъпление на индекса за четвърти пореден месец под важното ниво от 50,0 пункта, което водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор на еврозоната.

Последното проучване на S&P Global потвърждава задълбочаващата се негативна тенденция в промишлената сфера при леко подобрение на активността в областта на услугите.

Индексът PMI в промишления сектор спадна през септември до 43,4 пункта от 43,5 пункта през август, докато индексът на активността в сферата на услугите се повиши до 48,4 от 47,9 пункта месец по-рано.

"Основното негативно въздействие върху общата икономическа активност продължава да идва от промишленото производство, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително през настоящия месец. Компаниите продължават да намаляват запасите от закупени стоки. Въпреки това, спадовете в покупателната активност са загубили част от низходящия импулс. По този начин процесът на изчерпване на наличните складови запаси може да достигне дъното през следващите няколко месеца в съответствие със световната тенденция", коментира главният икономист на проучването д-р Сайръс дьо ла Рубия. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна