Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един тръгва за пети мандат, други за състезанието. Ще изчегъртват ли статуквото в Пазарджик?

33 партии и коалиции ще участват на местните избори в Пазарджик. 27 от тях са с регистрации за избор на кмет на община, 32 – за общински съветници и 30 за кметове на кметства. 

До момента в Пазарджик официално са обявени осем кандидатури за кмет, но отсега е ясно, че ако има балотаж, то един от полуфиналистите ще е досегашният кмет Тодор Попов. 

Новината на тези избори е, че за първи път ГЕРБ няма да издигне свой кандидат за кмет в Пазарджик. Партията на Бойко Борисов ще участва в местната надпревара само с листа за общински съветници.

Предизборната кампания в Пазарджик започва с трусове и разместване на политическите пластове. Коалицията ПП-ДБ трудно ще спази на терен националното споразумение за общ кандидат за кмет и обща общинска листа. Още преди това споразумение да стане факт, депутатът от "Продължаваме промяната" Петър Кулински, изпреварващо обяви кандидатурата си за кмет, което възмути местните структури на ДБ. Точката на кипене достигна тавана си, когато ПП завоюва и светлата част в общинската листа, което предизвика оставката на областния лидер на "Да България" Николай Янев. 

И тъй като в природата няма празно пространство, не малка част от вота на недоволните демократи ще отиде към кандидатурата на бизнесмена Ангел Василев, издигнат от Инициативен граждански комитет. Всичко това налива вода в мелницата на досегашния кмет Тодор Попов, който пръв, през месец март, обяви, че ще се кандидатира за пети кметски мандат, отново като независим. 

В Пазарджик обаче е известно, че макар и независим, Тодор Попов е човек на ГЕРБ, само защото, след много метаморфози, Бойко Борисов разбра, че след като не можеш да биеш един кандидат е по-добре да го припознаеш за свой. 

Ще бъде ли изчегъртвано статуквото в Пазарджик? 

Сред многото кандидати за кмет, една от малкото чисто партийни кандидатури за кметския стол е на БСП. Корнелия Нинова заложи на д-р Цоко Цоков. Той е и единственият нов и различен кандидат за кмет, но имайки предвид състоянието на червените структури в общината, популярността на доктора и доброто му име по-скоро ще заработят един - два мандата повече в общинския съвет. 

Малък шанс за победа има и кандидатът на "Възраждане", депутатката Десислава Георгиева, но тук програмата максимум е представителство в общинския съвет. 

Останалите кандидати са все познати лица, издигнати от инициативни комитети и партийни коалиции. Това са бившият областен управител по времето на последните служебни кабинети Трендафил Величков, общинският съветник и два пъти кандидат за кмет Благо Солов, адвокат Чавдар Чавдаров и бизнесмена Иван Папазов, който се надяваше да бъде издигнат от БСП, но след като това не се случи, той ще играе като независим, издигнат от "Кауза за Пазарджик". 

Какви са нагласите на пазарджиклии дни преди старта на предизборната кампания? Предрешен ли е вотът в Пазарджик? Репортаж на Невена Петрова. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна