Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментари в НС за Руската църква, поисканата оставка на шефа на ДАНС и сливането на службите

Снимка: БГНЕС

Скандалът с изгонените по обвинения за шпионаж свещеници от Руската църква и поисканата оставка на председателя на ДАНС от съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов раздели политическите сили в парламента.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски обяви, че вече е разговарял с представители на правителството за това какви мерки трябва да предприеме държавата. Според него най-важно е да се отдели финансиране и да се изясни въпросът със собствеността на храма, където е служил отец Васиан, и той да бъде отворен: 

"Най-нормалното, говорихме и с правителството, е финансиране, за да може да се нанесат свещеници. Но нека този казус да се изчисти. В рамките на деня се надявам да има яснота кой е собственик - не се знае: българската държава, руската държава, и ще коментираме. Църквата трябва да отвори, не може да е заключен храмът. Кой го е заключил, да зададем въпросите. Казва се, че е свещеникът, който вече не е в България, го е заключил. Оставил ключовете в посолството. Нека да установим. При който са ключовете, трябва веднага да отвори църквата. Няма храм, който да е затворен".

ДПС е "за" изслушване на председателя на ДАНС по казуса, едва след това може да се прецени дали да се иска оставка на председателя на Агенцията, каза Пеевски. Той отправи критики за разменените реплики между Кирил Петков и ДАНС: 

мятам, че е най-нормалното, ако има изслушване, да си зададем въпросите и тогава ще преценим има ли основание, няма ли. Според мен и от двете страни - и от политиците, и от службите, не трябва да има такъв тон. Това вреди на България по време на война при съседа. Трябва да спрат и от двете страни тези критики. За мен ДАНС не трябваше да излиза с позиция по казуса, а трябваше председателят на ДАНС да поиска среща, да разговаря по темите. Но не трябваше и от другата страна да има този тон, без са сме се запознали с фактите, които неминуемо трябва да разберем. Но самото експулсиране на тези граждани, ние го подкрепяме".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоя на народните представители да бъде представен докладът на ДАНС, въз основа на който е било взето решение за изгонване на руските свещеници. А за поисканата оставка на председателя на ДАНС коментира:

ова е част от големия въпрос за овладяването на службите. Използва се този повод, според нас, за да се започне отново битката кой да овладее службите. По отношение на службите трябва да се запази принципът за разделение на властите - изпълнителна и президентска. Радев си предложи сам шефове на служби и сам си ги назначи, сега правителството иска те да го правят - те да ги предлагат, и те да ги назначават. Огледално, и двете страни действат от личен интерес, а не в държавен интерес".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се обяви срещу оставка на председателя на ДАНС и срещу идеята за сливане на службите за сигурност:

аквото и да дойде, то ще е по-лошо от това, което е в момента. За съжаление, политическата практика през последните години е показала, че винаги под дъното има двойно дъно. Нашата позиция от самото начало е била, че тези служби трябва да бъдат различни, отделни - така, както е навсякъде в другите членки на Европейския съюз и НАТО. Нали много често ни ги дават за пример. Няма държава, в която да имаме военно и цивилно разузнаване в едно. Истината е, че това не е реформа, а се прави, за да може по стария комунистически прийом да се махне един неудобен човек. Това го виждаме вече 34 години - сливане, разделяне, сливане, разделяне - с една-единствена цел: махаме другия човек, за да сложим нашия човек. Това е изключително безотговорно поведение, това не е държавническо".

От ИТН също искат изслушване на службите и изясняване на казуса с изгонените свещеници. Станислав Балабанов:

"Продължаваме промяната" действат синхронно по записите, които изтекоха, в опит да овладеят службите. Никой не трябва да посяга на православните църкви. Никой не трябва за затваря православни храмове и да ощетява вярващите и миряните в такава ситуация. Българските служби трябва да излязат 100% да потвърдят - имало ли е нещо такова като информация, свързана с експулсирания човек".

Управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ засега не са коментирали темата

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.