Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

САЩ признаха две тихоокеански държави - Острови Кук и Ниуе

Американският президент Джо Байдън.
Снимка: АП/БТА

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати официално признават тихоокеанските държави Острови Кук и Ниуе, докато приемаше регионални лидери в опит да отблъсне влиянието на Китай, предаде АФП.

Съобщението бе направено в началото на срещата на върха с 18-членния Форум на тихоокеанските острови, на която американски представители заявиха, че президентът обяви по-настъпателна американска позиция в региона.

В изявленията си Байдън заяви, че Вашингтон признава Островите Кук и Ниуе за "суверенни и независими" държави и ще установи дипломатически отношения и с двете.

Тази стъпка ще помогне за поддържането на "свободен и отворен индо-тихоокеански регион", каза Байдън.

Байдън добави, че споразуменията за признаване на двете държави ще помогнат също така за ограничаване на незаконния риболов, за справяне с изменението на климата в уязвимия регион и за стимулиране на икономическия растеж.

Островите Кук и Ниуе имат общо по-малко от 20 000 жители, но представляват обширна икономическа зона в южната част на Тихия океан.

И двата острова са самоуправляващи се държави в "свободна асоциация" с Нова Зеландия, което означава, че техните външни и отбранителни политики са в различна степен свързани с Уелингтън.

След като десетилетия наред южната част на Тихия океан беше третирана като относително изостанала зона, тя се превърна във важна арена на конкуренция между Съединените щати и все по-настоятелния Китай.

Китай драстично увеличи своя икономически, политически и военен отпечатък в стратегическия океански регион.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.