Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министърът на външните работи на Германия

Бербок за т.нар. кризисен регламент: Може да стимулира препращане на нерегистрирани бежанци към Германия

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На дневен ред за държавите от ЕС е т.нар. кризисен регламент в европейската реформа в областта на убежището, като Германия предупреди, че не е съгласна с реформата и в този ѝ вид и Берлин може да не я подкрепи.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок предупреди срещу въвеждането на т.нар. кризисен регламент в реформата на европейската миграционна политика:

"Вместо подредени процедури, по-специално широката свобода на действие, която настоящият кризисен регламент предоставя в случай на криза, де факто отново биха се създали стимули за препращане на голям брой нерегистрирани бежанци към Германия", написа тя в социалната мрежа Туитър (Х).

Досега германското правителство се опасяваше най-вече от това, че стандартите, например в областта на настаняването и грижите за мигрантите, биха могли да се понижат твърде много, ако се приложи регламентът за кризата.

Сега Бербок се опасява също, че в такъв случай в Германия може да пристигнат особено голям брой хора:

"Ето защо, заедно с министърката на вътрешните работи Нанси Фезер, се боря с всички сили за това, че нашите германски опасения ще бъдат взети под внимание и че в Европа има система за предоставяне на убежище, която функционира и в случай на криза.

Не бива вместо нея да правим нова, която ще отвори портите на хаоса", пише още Бербок.

В същото време тя призова за бързо приемане на Общата европейска система за убежище.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени