Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хакери откраднали около 200 милиона долара от крипто платформата "Миксин"

Снимка: Ройтерс

Хакери са откраднали около 200 милиона долара от крипто платформата "Миксин" (Mixin) в събота, съобщи днес в социалната мрежа Екс (Х, бивша Туитър) компанията. Според експерти това е най-голямата кражба на криптоактиви от началото на годината, предава Ройтерс.

"Миксин", съобщи, че базата данни на доставчика на облачни услуги за нейната мрежа е била "атакувана от хакери, което е довело до загуба на някои активи", както и че "средствата се равняват на приблизително 200 милиона щатски долара".

Компанията, която според профила ѝ в LinkedIn е базирана в Хонг Конг, се самоопределя като мрежа за прехвърляне на цифрови активи. Тя има 1 милион потребители, се посочва на официалната ѝ страница.

"Миксин" не позволява на потребителите да теглят средствата си от платформата, но трансферите в рамките ѝ не са били засегнати, а услугите ще бъдат възобновени след отстраняване на "уязвимите места", посочва в съобщение компанията, която заявява също, че ще обяви по-късно как ще се действа относно загубените активи.

Според данни на компанията за блокчейн анализи "Елиптик" (Elliptic) това е десетата най-голяма крипто кражба на всички времена по обем на откраднатите криптоактиви, както и най-голямата от началото на 2023 г.

Миналата година хакери са откраднали крипто активи на стойност 3,8 милиарда долара, според данни на аналитичната фирма "Чейнанализис" (Chainalysis)

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна