Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът на Кипър за 2024 г. ще цели икономически растеж

Макис Керавнос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър чрез бюджета за 2024 г. ще бъдат осигурени перспективи за икономически растеж на фона на продължаващата несигурност и забавяне на глобалната икономика. 

Това предвижда проектът му, който ще бъде внесен за обсъждане на заседанието на правителството. Той е първият бюджет в мандата на президента Никос Христодулидис и за първи път ще отрази приоритетите от неговата програма за управление. 

Ускоряване на икономическия ръст в Кипър до 2,9% през следващата година е разчетът, заложен в проектобюджета, съобщи финансовият министър Макис Керавнос.

През тази година досега темпът на растеж възлиза на 2,6%, като през първите 6 месеца той достигна 2,7% и е значително по-висок от средния за еврозоната, който е 0,9%.

По-нисък ръст на брутния вътрешен продукт догодина очаква Централната банка на Кипър. В септемврийските си макроикономически прогнози, публикувани в понеделник, тя посочи стойност от 2,7%.

Министър Керавнос подчерта още, че бюджетът е "силно ориентиран към развитието", в съответствие с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектите в него за цифровизация и зеления преход, както и големи частни инвестиции, които са в ход, се очаква да имат най-съществен принос за икономическия растеж.

Кипър ще подаде в Еврокомисията заявлението за изплащане на втория и третия транш от националния план до края на годината, съобщи още финансовият министър.

По публикацията работи: Мария Петрова-Гълъбова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени