Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът и икономическият министър обсъдиха възможностите за привличане на стратегически инвестиции

Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев заяви, че привличането на стратегически инвестиции изисква общи усилия на всички институции.

Държавният глава се срещна с министъра на икономиката Богдан Богданов, на която го запозна с проведените от него разговори за привличането на стратегически инвестиции у нас. 

На срещата на "Дондуков" 2 президентът и икономическият министър обсъдиха възможностите за привличане на стратегически инвестиции в България.

Румен Радев поздрави Богдан Богданов за работата му начело на Българската агенция за инвестиции по време на мандата на последното служебно правителство, когато беше създадена една от най-големите икономически зони на Балканите – в Доброславци:

"Ни най-малко искам да навлизам в полето на изпълнителната власт, но световният опит сочи, че привличането на инвестиции от такъв мащаб изисква обединяването на усилията на всички институции, подкрепа и гаранция от най-високо политическо ниво. Това е кауза, за която президентската институция не е преставала да работи".

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов заяви, че бизнесът има нужда от политическа и институционална предвидимост, за да се случат потенциалните инвестиционни намерения у нас. 

"Радвам се, че имаме и този диалог, защото това е един ясен знак, че специално в икономическото развитие на България ние имаме консенсус за посоката, в която трябва да се развием.

И смятам, че тези сигнали, които ние даваме и на инвеститорите, които са в България, тези, които тепърва оценяват нашата Родина, ще ни помогнат да бъдем по-конкурентоспособни в привличането на такива проекти". 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.