Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нюйоркски съдия постанови, че Тръмп е извършил финансова измама с недвижими имоти

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп и синовете му Ерик и Доналд Тръмп-младши са извършили финансова измама с фирмата им за недвижими имоти, постанови съдия от Ню Йорк. Те са завишавали стойността на недвижимите имоти и финансовите активи на едноименната компания за недвижими имоти в продължение на десетилетие между 2011 и 2021 г. 

Целта на измамата е била да си осигурят изгодни или по-големи заеми, както и по-добро застрахователно покритие. Адвокатите на Тръмп заявяват, че ще обжалват заключението на нюйоркския съдия. Решението е вид предварително произнасяне по искане и на двете страни и излиза дни преди началото на процеса, който води главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

От понеделник тя ще трябва да докаже в съдебната зала финансова измама, при която "издуването на финансовите отчети" е в размер на милиарди , което е довело до "стотици милиони неправомерна печалба". 

Прокурорът иска компанията да бъде глобена 250 милиона долара.

Тръмп, който е фаворит за номинацията на републиканците за президентските избори догодина, заклейми случая като "лов на вещици".

Срещу 77-годишния политик има повдигнати и федерални обвинения за неправомерно боравене с класифицирана информация, както и в заговор за отмяна на изборните резултати през 2020 г. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени