Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Председателят на Камарата на общините в Канада подаде оставка след скандал

Антъни Рота
Снимка: БТА

Председателят на Камарата на общините - долната камара на парламента на Канада, подаде оставка заради допускане в пленарната зала на бивш нацистки военен и отправяне на похвални думи към него, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Инцидентът стана по време на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в парламента на Канада в петък. Тогава сред гостите в пленарната зала, поканени заради гостуването на Зеленски, беше и Ярослав Хунка, (98 г.), който е воювал на страната на нацистките сили във Втората световна война. Към него председателят на Камарата на общините Антъни Рота отправи приветствени слова.

Впоследствие стана ясно кой е бил този човек и се разрази истински скандал. Веднага последваха призиви за оставката на Рота, който пое пълна отговорност и настоя, че никой друг не е знаем за инициативата му да покани Хунка.

"С натежало сърце аз информирам членовете на парламента, че подавам оставка като председател на Камарата на общините", заяви Рота и изрази дълбокото си съжаление за допуснатата грешка, визирайки инцидента с бившия нацистки военен.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.