Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нинова: ГЕРБ няма да подкрепят и някои от предложенията за промени в Конституцията

Корнелия Нинова
Снимка: БТА

БСП разполага с информация, че освен промяната на националния празник, ГЕРБ няма да подкрепят и предложенията за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа и двойното гражданство. Това заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Ако това е така, означава, че цялото предложение за Конституция е прах в очите, ако се оттеглят от другите си предложения. Само отбелязвам, че правната реформа в Конституцията е предложена от ПП-ДБ. Но, ако Борисов и ГЕРБ не я подкрепят, всичко отива в канала. Ако ГЕРБ се оттеглят от всичко това, дискусията е безпредметна, формално ще мине някакво гласуваме между първо и второ четене ще се преформатира", каза Нинова и призова президента Румен Радев да представи своя проект за Конституция. 

От Инициативния комитет за референдум за 3-ти март обявиха недоверие към позицията на ГЕРБ за националния празник. Председателят на комитета - евродепутатът от левицата Петър Витанов написа,че яснота ще има при конкретните текстове за промяна в Конституцията, както и гласуването в пленарна зала. 

Комитет от политици, общественици, лекари, журналисти, студенти, спортисти внесе миналия четвъртък заявление в Народното събрание за начало на подписка за референдум за запазване на 3-ти март.
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.