Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Искат оставката на Тагарев заради предложението да изпратим неизправни ракети в Украйна

Снимка: Ани Петрова

Депутатите обсъждат проекта за решение на НС за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна. В него е предвидено изпращане на неизправни зенитни ракети С-300 и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие от складовете на МВР. 

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

По искане на депутата от "Възраждане" Петър Петров заседанието на парламента беше закрито, за да могат народните представители да получат информация за състоянието на Българската армия и точното въоръжение, което ще предоставим на Украйна. 

По време на откритата част от заседанието от опозицията атакуваха решението и поискаха оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Според Атанас Зафиров от БСП: 

"Министър Тагарев ще посегне и на последното ни работещо и надеждно зенитно ракетно въоръжение. Утре ще кажем: "Даваме и самите зенитно-ракетни комплекси С-300, защото нямат въоръжение и вече са станали безполезни".

Костадин Костадинов от "Възраждане" заяви, че предоставянето на въоръжението поставя под въпрос боеспособността на българската армия:

"Не говорим за предаване на ракети, говорим за предаване на ракетни комплекси. Лъжа е, че има дефектни ракети! Никой не ги е отварял! Никой не знае дори дали са дефектни. Това е национално предателство в чист вид".

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС защити предложението:

"България ще предостави боеприпаси, които към момента са неизправни за българските ВВС, тоест те няма как да се ползват. За съжаление, такъв е животът, когато става въпрос за оръжие, което е над 30-годишно. Минималният брой, който се предвижда да бъде даден, няма по никакъв начин да застрашава военната готовност на българската армия". 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ допълни: 

"България не си дарява най-модерните ракетни комплекси С-300, а дарява ракети, които са дефектни, за които самият производител казва, че не могат да ни свършат работа и той - самият производител, не може да ги ремонтира". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.