Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За първи път учените наблюдаваха частици антиматерия

Посетители наблюдават детектора ATLAS по време на Дните на отворените врати на ЦЕРН, Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (CERN), близо до Женева, Швейцария, архив, септември 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път учените наблюдаваха частици антиматерия - мистериозните близнаци на видимата материя навсякъде около нас - да падат надолу поради гравитацията, обяви Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН, цитиран от информационните агенции. 

Експериментът се описва като имащ огромно значение, тъй като доказва общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, и така отхвърля вероятността гравитацията да отблъсква антиматерията, което би обърнало основните познания за Вселената и би означавало, че перпетуум-мобиле е възможен. 

Смята се, че преди около 14 милиарда години Големият взрив е причина за появата на равни количества материя и антиматерия, която обаче в момента представлява едва пет процента от Вселената и защо това е така е един от въпросите на физиката, който няма отговор, а останалата част са дори по-малко познатите тъмна материя и тъмна енергия. 

Резултатите от експеримента след 30-годишен труд на учените, са публикувани в престижното научно списание "Нейчър". 

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.