Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Мексико иска план за борба с миграцията в Латинска Америка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за свикване на среща на министрите на външните работи на десет латиноамерикански страни, на която да бъде обсъден въпросът за миграцията, предаде Ройтерс.

"Това не е въпрос, който касае само Мексико, това е структурен проблем", подчерта Лопес Обрадор, като допълни, че очаква срещата да се състои до около десетина дни.

Той посочи, че страните трябва да изготвят съвместен план, който да включва начини за предпазване на мигрантите, както и за борба с дълбинните причини, които принуждават жителите на страни от Латинска Америка да напускат домовете си.

Мексиканската държавна служба по миграцията вчера съобщи, че в южния град Тапачула, разположен близо до границата с Гватемала, са били изпратени над 260 автобуса и микробуса, които да превозят около 8000 мигранти до други части на страната.

С наближаването на президентските избори в САЩ догодина, правителството на Джо Байдън е подложено на нарастващ натиск да се справи с големия мигрантски наплив от Латинска Америка, посочва БТА. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна